Högklackat leder till muskelskador

Den som går mycket i högklackade skor bör tänka om. Även om de ger väldigt snygga ben och en rak hållning, gör de att man kan få muskelskador och förändrad gångstil.

4406227-womans-legs-in-high-heels-shoe

Skor är riktigt härliga och något som man verkligen kan frossa i och köpa hur många som helst av. Det är vissa som har en passion för sneakers eller sandaler, medan andra bara älskar och inte kan leva utan sina klackskor. Den som älskar högklackat mest av allt bör dock inte gå med dem hela tiden. De kan nämligen skada fötterna mer än vad man tidigare har trott.

Man får ”barbiefötter”

I en ny studie har man sett att högklackade skor både kan leda till att man får en förändrad gångstil, och att skorna i längden kan leda till muskelskador och att man får så kallade ”barbiefötter”. På Dagens Nyheter skriver man att effekterna av de högklackade skorna är värre än det varit känt sedan tidigare. Forskarna har i studien jämfört unga kvinnor som bar skor med minst 5 centimeter höga klackar i två år och minst 40 timmar i veckan, med kvinnor som nästan aldrig bar högklackat. Skillnaderna mellan grupperna var påtagliga och de som ofta gick i högklackat hade förändrad gångstil även när de gick i platta skor. De gick med kraftfulla men korta steg och fötterna stelnade i en position som inte är naturlig för fötterna.

Ger muskelskador

Varför de högklackade skorna påverkar fötterna så mycket är för att de förkortar fibrerna i vadmuskeln och muskeln drar ihop sig. Detta ökar belastningen och kan leda till att man får permanenta muskelskador. Lederna har svårt att anpassa sig även om man byter till vanliga skor, när man gått mycket i skor med klack. Dessutom kan skobytet leda till skador om det görs för abrupt.